Utmaning: Plagiatvarning

En av de EU-artiklar som HP2a och HP2b arbetat med har nu försetts med plagiatvarning:

Mycket riktigt är informationen ordagrant återgiven från den sida som stycket refererar till, nämligen en sida om regionkommittén på EU:s egna informationssajt europa.eu.

Här finns en generell universallösning som alltid fungerar och som är lika giltigt på Wikipedia som för övrigt skolarbete: Skriv med egna ord!

I själva verket är upphovsrättsfrågor mer komplicerade än så. Det stycke som inhämtats från europa.eu är upphovsrättsskyddat med följande formulering:

”© Europeiska unionen, 1995-2011
Om inget annat anges är återgivning tillåten med angivande av källan. Om förhandstillstånd måste inhämtas för återgivning eller användning av text- och multimediasekvenser (ljud, bilder, program osv.) innebär detta att ovanstående generella tillstånd inte gäller. Alla inskränkningar i rätten att använda materialet ska tydligt anges i förhandstillståndet.”

Citerat från europa.eu http://europa.eu/geninfo/legal_notices_sv.htm hämtad 2011-04-29

Med andra ord kan man publicera informationen rakt av återgiven på sin hemsida om man anger källa, men informationen är fortfarande upphovsrättsskyddad och inte fri.

Wikipedias innehåll är däremot fritt under en Creative commons-licens och då kan man inte lägga in upphovsrättsskyddat material och låtsas som att det regnar. Det här sätter också fingret på den problematik som finns med Creative commons-licenser – kan man verkligen lita på att den som utgivit ett verk under Creative commons-licens faktiskt är upphovsmannen?

Men för oss Wikipedia-skribenter finns alltså en färdig lösning: Skriv med egna ord så skapar du ett eget verk som du sedan kan lämna till Wikipedias fria innehåll.

Eleverna får nu i uppdrag att lösa den uppkomna situationen.

Detta inlägg publicerades i Elevarbeten, Exempel och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Utmaning: Plagiatvarning

  1. gunber skriver:

    Lärorikt! Det är som att bryta ny mark på en ny kontinent. Karl-Oskar och Kristina i nätpubliceringsland.

Lämna en kommentar